21 April 2022

Cum să gestionați o prostată mărită

Prostata începe să crească atunci când un bărbat are aproximativ 25 de ani. Această creștere naturală se numește hiperplazie benignă de prostată (HBP). Între 50% și 60% dintre bărbați nu vor avea probleme, în timp ce restul pot avea probleme urinare semnificative care au un impact semnificativ asupra vieții lor. HBP nu este o afecțiune gravă și nu provoacă cancer de prostată. Cu toate acestea, ele pot coexista.

Cum putem recunoaște hiperplazia benignă de prostată (HBP)?

Pe măsură ce prostata crește, aceasta comprimă încet vezica urinară și blochează fluxul de urină. Acest lucru poate duce la o încetinire a eliminării urinei. HBP este o afecțiune în care vezica urinară nu se golește complet atunci când o persoană urinează. Acest lucru crește riscul de a dezvolta infecții ale tractului urinar și pietre.

Aproximativ 40% dintre bărbații care suferă de o prostată mărită se confruntă cu unul sau mai multe dintre aceste simptome.

  • Flux de urină slab, ezitant sau întrerupt
  • Urinarea este mai frecventă noaptea, mai ales atunci când este târziu în noapte
  • Nevoie urgentă de a urina deoarece vezica urinară nu a fost complet golită

prostata

Tratamentul pentru hipertrofia benignă de prostată

Severitatea simptomelor și a complicațiilor va determina recomandarea de tratament. Calitatea tratamentului se îmbunătățește în mod constant. Medicii și pacienții au la dispoziție multe opțiuni pentru a alege cel mai bun medicament pentru ei. Există, de asemenea, tratamente chirurgicale care sunt mai eficiente și au mai puține efecte secundare decât oricând.

Pacienții cu o prostată mărită nu trebuie doar să urmeze instrucțiunile medicului, ci pot urma și câteva recomandări simple pentru a-și îmbunătăți simptomele, dar și viața.

Pentru a evita complicațiile, este important să țineți sub control starea dumneavoastră. Medicii vă pot recomanda medicamente și schimbări în stilul de viață dacă aveți simptome mai grave. Această combinație de medicație și modificări ale stilului de viață poate adesea să amelioreze simptomele severe și să vă împiedice să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală.

Preia controlul asupra simptomelor de prostată mărită!

  • Exercițiile fizice regulate și tehnicile de relaxare, cum ar fi meditația, pot ajuta la reducerea stresului. Bărbații urinează mai des în situații stresante. Acest lucru ar putea fi un semn de stres.
  • Când mergeți la toaletă, asigurați-vă că vezica este goală. Acest lucru va ajuta la reducerea numărului de drumuri la baie.
  • Discutați cu urologul dvs. pentru a discuta despre orice medicamente cu prescripție medicală sau fără prescripție medicală pe care le luați în prezent. Unele dintre aceste medicamente pot provoca urinare dificilă. Medicul dumneavoastră poate ajusta dozele, poate schimba frecvența acestor medicamente sau vă poate prescrie un alt medicament, în funcție de cazul dumneavoastră individual.
  • Evitați alcoolul și cofeina seara. Ambele pot provoca torsiunea mușchilor vezicii urinare și pot stimula rinichii să producă urină, ceea ce poate duce la o nevoie mai mare de urinare pe timp de noapte.

Related articles