Enterobioza, cunoscută și sub numele de Oxiuroză, este o boală parazitară care afectează copiii mici. Este mai frecventă la copiii care frecventează comunitatea (creșe și grădinițe) și se poate răspândi la întreaga familie.
Onișoarele (Enterobius versmicularis), sunt viermi mici, albi, care pot ajunge la o lungime de 9-12 mm pentru femele și 3-5 mm pentru masculi. Aceștia trăiesc în intestin, migrează spre anus și își depun ouăle noaptea, apoi se întorc în intestin. Mâncărimile sunt frecvente la nivelul anusului, vaginului și vulvei.
Ouăle pot fi răspândite la alți copii prin scărpinare. De asemenea, ouăle pot fi transferate pe suprafețele și obiectele atinse de pacient, infectându-i pe alții. Ouăle de oxiuri pot supraviețui pe suprafețele contaminate timp de până la 3 săptămâni. Oricine intră în contact cu ele poate contracta paraziți intestinali.
Paraziții intestinali folosesc diferite metode de transmitere:
persoanele direct infectate care și-au atins regiunea anală, au folosit toaleta și nu s-au spălat pe mâini. consumul de apă și alimente contaminate (nespălate, insuficient gătite). Inhalarea aerului prin scuturarea patului în care a dormit o persoană infectată. Contactul cu obiecte contaminate (lenjerie, jucării, prosoape și alte suprafețe, clanțe de uși etc.). Mersul cu picioarele goale pe un teren contaminat Auto-infestarea: Copilul se scarpină în zona anală, apoi, dacă pune mâna în gură și apucă ouăle, le înghite. Ce este boala oxiurilor?
Onifilarioza este de obicei ușoară și cu mâncărimi. Onifilarioza este cel mai frecvent întâlnită la copii ca:
Mâncărime persistentă și deranjantă, în special noaptea, când oxiurii se mobilizează. Acesta este momentul în care femela iese din rect pentru a-și depune ouăle. Suprainfecții locale și leziuni de scărpinat în regiunea anală sau vulvară. În cazul în care infestarea este severă, oxiurii pot migra la organele genitale. Vulvita și vaginita ar putea apărea și la fete. Manifestări neurologice: Somn agitat, iritabilitate, stări nevrotice, oboseală. tulburări digestive - inapetență, greață, vărsături, dureri abdominale difuze; erupții cutanate (urticarie); bruxism (scrâșnirea dinților); enurezis (udarea patului); Scaunul poate conține viermi vii.
Un medic va diagnostica oxiurii pe baza unui istoric medical complet și a unui examen clinic obiectiv (examinarea zonei din jurul regiunii perianale pentru a vedea dacă există semne de iritație sau roșeață, dacă acestea sunt prezente), precum și a testelor de laborator. Onișoarele pot fi găsite în zona anală, pe lenjerie sau în scaunul de toaletă. Ei arată asemănător cu capetele de ață.
Testul amprentei anale (de preferință) - Acesta este cunoscut și sub numele de testul cu celofan sau cu bandă adezivă. Acesta presupune aplicarea de bandă adezivă transparentă pe zona perianală dimineața, înainte ca copilul să iasă, să meargă la duș sau să se trezească. Banda este examinată la microscop pentru a se verifica dacă există oxiuri și larve. Testul pentru oxiuri se efectuează de trei ori în trei zile consecutive. Acesta va fi diagnosticat în 90% din cazuri. Onișoarele sunt găsite doar în 10-15% din cazuri prin testul coproparazitologic. Acesta este motivul pentru care această metodă nu este recomandată pentru diagnosticarea afecțiunii. Această boală parazitară poate prezenta eozinofilie în urma unei hemolucograme. Cum poate fi tratată infecția cu oxiuri?
Tratamentul trebuie să includă prevenirea reinfecției. Riscul de transmitere a infecției cu oxiuri la alte persoane din gospodărie este de 75%. Acest lucru este valabil pentru toți membrii familiei, indiferent dacă aceștia suferă sau nu de simptome. Pentru a reduce riscul de răspândire a paraziților intestinali, este esențial să se respecte liniile directoare stricte de igienă. Ciclul de viață al parazitului este de aproximativ 6 săptămâni. Prin urmare, trebuie menținută o igienă strictă și respectarea unor reguli timp de cel puțin șase săptămâni.
Reinfectarea poate fi prevenită prin uscarea și spălarea hainelor și a lenjeriei de pat la temperaturi ridicate începând din prima zi. Reinfectarea poate fi prevenită prin schimbarea și spălarea lenjeriei de corp și a pijamalelor cel puțin o dată pe zi. Asigurați-vă că aspirați toate camerele, inclusiv dormitoarele, cât mai regulat posibil în perioada recomandată mai sus. Curățați și ștergeți praful de pe suprafețele din băi și bucătării. Clătirea frecventă a mopului în apă caldă. De-a lungul perioadei de șase săptămâni, acest lucru trebuie făcut în mod regulat. Nu se recomandă să scuturați lucrurile în care se găsesc ouă de oxiuri (haine și cearceafuri, așternuturi, prosoape etc.). Nu este recomandat să mâncați în dormitor. Ați putea înghiți ouăle în suspensie dacă manipulați lenjeria de pat sau scuturați pijamalele. Pentru a preveni lipirea ouălor, tăiați unghiile cât mai scurte și mai ușor de tuns. Încurajați copiii care suferă de oxiuri să nu-și mai sugă degetele. Spălarea mâinilor este importantă. Este important să vă spălați pe mâini după ce mâncați sau folosiți baia. Ouăle care s-au lipit de mâini pot fi îndepărtate cu săpun. Se recomandă să vă săpuneți mâinile și unghiile timp de cel puțin un minut. Schimbați lenjeria de pat în fiecare dimineață. Toți membrii familiei ar trebui să facă duș și să își schimbe lenjeria de corp dimineața. Este o idee bună să faceți duș seara pentru a reduce riscul ca apa de baie să vă contamineze pielea. Nu ar trebui să împărțiți prosoapele cu familia dumneavoastră. Pentru a preveni deteriorarea, păstrați-vă periuța de dinți într-un recipient închis și spălați-o bine după fiecare utilizare. O bună igienă și spălarea frecventă a mâinilor vor ajuta la prevenirea reinfecției după ce infecția cu oxiuri a trecut. Chiar dacă copilul dumneavoastră este reinfectat la școală sau la grădiniță, o igienă strictă poate preveni reinfectarea.
Infecția cu oxiuri poate fi tratată cu tratament medicamentos și igienă strictă. Oxiurii pot fi eliminați printr-o varietate de medicamente. Pentru a elimina orice urmă de oxiuri, aceste medicamente se administrează de obicei în două doze la fiecare 2 săptămâni. Pentru a combate infecția parazitară, poate fi nevoie să luați mai mult de o cură. Bebelușii cu vârsta sub trei luni nu trebuie tratați. Cu toate acestea, este important să practice o igienă strictă. Fundul bebelușului trebuie spălat bine de fiecare dată când trebuie să își schimbe scutecele.
© Copyright BeautieSecret. All Rights Reserved.