3 April 2022

Oxiuroza: Cauze si Simptome - Prevenire si Tratament

oxiuroza

 

 

Cum ne protejăm de infecțiile cu paraziți

Deși nu putem elimina complet riscul de a contracta o infecție cu paraziți, există câteva măsuri de precauție care ne pot proteja. În primul rând, este esențial să cunoaștem diferitele tipuri de paraziți și modul în care aceștia ne pot afecta. Protozoarele sunt organisme unicelulare care pot trăi în sângele și țesuturile umane. Ele pot fi transmise de la o persoană la alta prin înțepături de țânțari, ace contaminate sau transfuzii de sânge. Cele mai frecvente forme de infecție se pot transmite de la mamă la făt sau de la o femeie însărcinată la fătul ei.

Cele mai multe infecții parazitare se transmit la om prin contaminare fecală, motiv pentru care persoanele cu condiții sanitare precare prezintă un risc mai mare de a le contracta. Alți paraziți, cum ar fi schistosomii, pătrund în organism prin sol, apă dulce și îmbrăcăminte contaminate. Malaria este un parazit rar care se transmite prin transfuzii de sânge sau prin folosirea în comun a acelor. În țările dezvoltate, însă, există infecții endemice cu oxiurii Enterobius vermicularis, un flagel al copiilor și adulților, și cu viermele Toxoplasma gondti, care provoacă cancer. Și de parazitul Giardia intestinalis (G. lamblo), un vierme parazit care trăiește în apă și poate infecta ficatul, pielea și ochii.

Paraziții intestinali sunt răspândiți prin contaminarea fecală a alimentelor. În țările în curs de dezvoltare, cei mai mulți paraziți intestinali sunt dobândiți prin intermediul alimentelor, în timp ce în țările dezvoltate, aceștia se pot transmite prin contact sexual sau prin transfuzii de sânge. Cele mai multe dintre bolile cauzate de paraziți pot fi tratate, dar unele sunt periculoase. Din fericire, unele dintre aceste infecții sunt tratabile, iar unele sunt complet vindecabile.

Cum apar infecțiile cu viermi sau paraziți

Paraziții intestinali sunt comuni. În timp ce unii sunt inofensivi, alții pot provoca boli grave. Paraziții intestinali includ trematode, cestode și schistosomi. Aceștia pot afecta țesutul hepatic și cerebral și pot provoca inflamații. Unele tipuri ale acestor organisme sunt tratabile, în timp ce altele nu pot fi tratate. Diagnosticarea și tratarea acestor tipuri de infecții este responsabilitatea unui medic.

Protozoarele sunt organisme unicelulare care se reproduc prin diviziune celulară. La om, cele mai mari specii sunt viermii rotunzi. Infecțiile provocate de acești viermi sunt adesea transmise pe cale sexuală. Acestea afectează, de asemenea, tractul gastrointestinal. Persoanele cu un sistem imunitar slăbit sunt deosebit de vulnerabile. Indiferent de specie, majoritatea viermilor produc ouă și larve în mediul înconjurător și se dezvoltă în interiorul unei gazde. Majoritatea viermilor, inclusiv cei care provoacă infecții parazitare intestinale, se reproduc prin diviziune celulară. Deși nu este obișnuit ca oamenii să fie infectați de apa contaminată, acest lucru poate apărea la animale și în sol.

Persoanele infectate pot dobândi o infecție parazitară în diferite moduri. Printre cele mai frecvente modalități se numără înghițirea accidentală sau contactul cu animale și insecte infectate. Când sunt tineri, unii viermi trec prin piele. De asemenea, infecțiile pot fi transmise de la animal la om prin mușcături, atingere sau linsul materialelor infectate. Animalele de companie infectate pot, de asemenea, transmite parazitul la om. Din fericire, majoritatea oamenilor pot evita infectarea cu un vierme parazit prin luarea de măsuri de precauție și prin evitarea solului contaminat cu rahat. În plus, dacă o persoană călătorește la nivel internațional, ar trebui să aibă grijă sporită pentru a se proteja de expunerea la o serie de viermi.

Oxiuroza și oxiurii

Oxiuroza, cunoscută și sub numele de enterobioză, este o boală parazitară cauzată de nematodul Enterobius vermiculares. Această afecțiune afectează oamenii, animalele și chiar și oamenii. Persoanele care sunt infectate cu oxiuroză sunt infectate cu oxiuri, care au o lungime de doi până la treisprezece milimetri. Se crede că acest nematod a apărut pentru prima dată în Africa și apoi s-a dispersat pe alte continente, unde a fost descoperit. Igiena precară și lipsa de curățenie contribuie la transmiterea sa. Simptomele unei infecții cu viermi sunt, de obicei, foarte ușoare și, în unele cazuri, pot să nu fie observate.

Oxiuroza este o boală parazitară cauzată de un vierme care trăiește în intestinele oamenilor. Viermele este un vierme parazit care se transmite la om prin contact sexual și prin obiecte contaminate. Viermii trăiesc în tractul gastrointestinal și pot provoca probleme grave. Viermii femele pot ajunge la o lungime de opt până la treisprezece milimetri. Gândacii masculi pot avea o lungime de doi până la cinci milimetri. Principalul simptom al oxiurozei este pruritul perianal; cu toate acestea, femelele pot prezenta, de asemenea, vaginită și dureri abdominale. Deși rata de vindecare este ridicată, recidivele sunt frecvente.

Parazitul responsabil pentru această boală este oxiuricul, care se găsește în intestin. Onișorul este un vierme parazit care provoacă infecții și boli. Ambele specii pot fi mortale și pot pune viața în pericol, așa că cel mai bine este să evitați acești paraziți dacă este posibil. Aceasta este o afecțiune periculoasă, așa că este important să știți mai multe despre ea înainte de a o încerca pe un om. Dacă nu sunteți sigur despre ce este, puteți consulta întotdeauna un profesionist din domeniul medical. 

Diagnosticarea unei infecții cu oxiuri

Dacă aveți o umflătură roșie și cu mâncărimi recurente pe pielea din apropierea anusului, este posibil să aveți o infecție cu oxiuri. Viermii și ouăle lor pot fi identificate cu ușurință cu ajutorul testului cu bandă. Puteți găsi viermii și ouăle lor pe pielea din apropierea anusului și în lenjeria de corp, pijamale sau așternuturi. Viermii pot fi vizibili la câteva ore după ce ați adormit.

Primul pas în diagnosticarea unei infecții cu oxiuri este verificarea prezenței viermilor pe corp. Acest lucru este cel mai ușor de realizat cu un tampon umezit. Infecția este transmisă prin inhalarea ouălor de viermi și a larvelor acestora. Dacă observați aceste ouă pe piele, puteți, de asemenea, să le testați prin atingerea suprafețelor contaminate. Dacă observați o erupție cutanată, trebuie să vă sunați imediat medicul.

Această afecțiune poate apărea brusc și poate afecta întreaga gospodărie. Simptomele sale pot include iritarea vaginului și mâncărimi. Este posibil ca un copil infectat să nu se spele pe mâini după ce a folosit toaleta, iar degetele sale infectate pot transfera ouăle pe alimente sau alte obiecte. Vârfurile degetelor și hainele persoanei infectate pot fi contaminate de zona contaminată. Acest lucru poate duce la ingestia neintenționată de ouă de oxiuri. Zona infectată se poate infecta, de asemenea, prin scărpinare. Infecția poate să reapară dacă viermii eclozează.

Related articles