Bolile parazitare reprezintă în continuare o problemă gravă. Giardioza (sau lamblioza), este cauzată de Giardia duodenalis, un protozoar (Giardia lamblia (Giardia intestinalis), Lamblia intestinalis), care poate fi întâlnit sub două forme: trofozoit sau chist. Ingerarea de alimente sau apă contaminate cu chisturi poate duce la infecție. Stomacul eliberează trofozoiții din chisturi. Aceștia se deplasează apoi în intestinul subțire, în special în jejun și duoden, unde se atașează la membranele celulelor epiteliale prin intermediul discului adeziv. Aceștia se deplasează în lumenul intestinal cu ajutorul flagelilor. Odată ajunși în colon, sunt reținuți și apoi excretați în mediul înconjurător odată cu materiile fecale. Boala are, de obicei, o fază acută de scurtă durată, urmată de o fază de lungă durată. Infecția cu G. lamblia provoacă diaree apoasă cu eliminarea trofozoiților în faza acută. În faza cronică, cu emisie tranzitorie de chisturi, scaunele revin la normal. Unele persoane sunt asimptomatice, în timp ce altele pot prezenta semne clinice. Unele persoane pot prezenta o varietate de simptome, de la diaree ușoară care se rezolvă rapid la diaree cronică cu pierdere în greutate și malabsorbție. Cele mai multe manifestări clinice ale unui parazit intestinal se datorează problemelor din tractul digestiv. Cu toate acestea, există manifestări extradigestive care pot fi neuropsihiatrice sau alergice.
Transmiterea Directă: cale fecală/orală (contact direct de la mână la gură, unde parazitul este transferat direct de la persoanele infectate). În cazuri de igienă precară, poate apărea. Indirectă: Apă contaminată sau produse vegetale nespălate.
Se caracterizează, de obicei, printr-o diaree urât mirositoare, apoasă, care dispare fără mucus sau sânge. Scaunele diareice sunt adesea însoțite de dureri abdominale severe. Aceste simptome sunt de obicei cauzate de anorexie sau greață, intoleranță la lactoză și/sau localizate epigastric. Flatulența și distensia abdominală pot fi cauzate de formarea unor cantități mari de gaze intestinale. Simptomele durează de obicei 2-3 săptămâni înainte de a dispărea spontan. Uneori, diareea poate persista și poate fi însoțită de malabsorbția carbohidraților, a lipidelor și a vitaminelor liposolubile. Pot fi prezente și tulburări neuropsihologice, inclusiv agitație, instabilitate și tulburări de atenție, precum și simptome digestive. Uneori, pot apărea simptome precum urticarie, prurigo și eczeme, sau respiratorii (astm bronșic și rinofaringită).
Lambeloza acută:
Manifestări clinice - diaree ușoară -> cronică, urât mirositoare, fără sânge sau mucus.
- dureri abdominale, distensie abdominală, balonare, greață, vărsături matinale.
- Steatoză și intoleranță la lactoză.
- Pierdere în greutate (malabsorbție).
Lambeloză cronică: Manifestări clinice
- diaree
- dureri abdominale, balonare
- manifestări extradigestive: Neuropsihologice: cefalee, amețeli, insomnie, tulburări de atenție.
- Alergie alimentară, cutanată, respiratorie sau oculară urticarie.
Diagnostic Diagnosticul pozitiv este reprezentat de identificarea chisturilor de Giardia în scaunul format și a trofozoiților în cadrul scaunului diareic, a lichidului duodenal sau a biopsiei jejunale. Parazitul nu va fi găsit în scaun timp de aproximativ 3 săptămâni după infecția cu Giardia duodenalis. Cu toate acestea, simptomele pot persista. Chisturile încep să fie excretate treptat, mai întâi continuu, apoi intermitent, pe măsură ce infecția progresează. Prin urmare, este o idee bună să se repete examenele coprologice la fiecare 7 zile, timp de 4-5 săptămâni. Tratament Giardioza trebuie tratată, chiar dacă nu este diagnosticată clinic. Simptomele se pot dezvolta târziu sau frecvent, iar purtătorul poate deveni un rezervor de Giardia. Acest lucru este periculos pentru ceilalți. Copiii cu giardioză cronică prezintă o absorbție deficitară a nutrienților, ceea ce poate duce la o scădere a creșterii și/sau a greutății lor. De asemenea, există un deficit de vitamina A, D, K și zaharuri, precum și de absorbție a lipidelor. Scopul tratamentului este de a elimina parazitul și simptomele. Parazitul va dispărea din organism. Cu toate acestea, simptomele pot persista în continuare (intoleranța la lactoză). La fiecare 7 zile, se efectuează examinări coprologice pentru a monitoriza eficacitatea tratamentului. Giardioza se răspândește rapid, de aceea este important să se trateze nu numai persoana diagnosticată, ci și întreaga familie/comunitate (grădinițe și creșe). Infecția nu durează toată viața și ar putea exista o reinfecție. Igiena alimentară eficientă și educația sunt esențiale pentru controlul zonelor endemice.
© Copyright BeautieSecret. All Rights Reserved.