30 April 2022

Limbrici: simptome, tratament

Ascaridoza, cunoscută și sub numele de boala Lyme, este cauzată de infecția cu ascaridul Ascarislumbricoides. Deși infecția nu pune de obicei viața în pericol, ea poate provoca simptome precum febră, tuse, respirație șuierătoare și crampe abdominale. În cazurile severe, copiii ar putea prezenta pierdere în greutate sau blocaj al viermilor, ceea ce poate provoca dureri severe și vărsături.

Limbridele sunt cea mai răspândită infecție cu viermi rotunzi și afectează peste 1,4 miliarde de oameni. Este frecventă în zonele cu condiții sanitare precare și în zona tropicală și subtropicală.

Infecția poate fi cauzată de ingerarea ouălor de ascarizi, care se face adesea prin intermediul alimentelor contaminate. Aceștia contractează boala din solul care conține ouă de la animale sau oameni. Ouăle sunt rezistente la condițiile de mediu și pot rămâne în sol timp de mai mulți ani. Aceștia eclozează din ouă și sunt eliberați în intestin atunci când sunt înghițiți. Fiecare larvă se deplasează prin peretele intestinal și apoi în vasele limfatice și sanguine care duc la plămâni. Apoi se deplasează în bronhii și apoi în laringe înainte de a fi reintroduse în sistemul digestiv. Acesta va deveni un vierme adult atunci când ajunge la maturitate în intestinul subțire.

Multe persoane cu boala Lyme nu sunt afectate de simptome. Aceștia pot prezenta simptome precum febră, tuse, expectorație de hemoptide și spută de la trecerea larvelor prin tractul respirator. Un număr excesiv de viermi poate provoca crampe abdominale și, uneori, obstrucție intestinală. Acest lucru poate duce la greață, vărsături, amețeli și chiar greață.

Strategiile de prevenire care funcționează includ utilizarea unor produse sanitare și de igienă adecvate și evitarea consumului de legume și fructe nesărate sau neglijate.

Tratamentul pentru limbrică implică antihelmintice, cum ar fi albendazol și pamoat de pirantel.

Limbrici

Patogeneză și cauze

Ascaris lumbricoides, un nematod care parazitează omul, este cel mai mare. Este un vierme cilindric. Adulții sunt de culoare gălbuie sau albă, au o lungime cuprinsă între 15 și 35 cm și pot trăi timp de 10-24 de luni în intestinul subțire și în jejun. O femelă de limbric poate produce 240.000 de ouă pe zi, care sunt fecundate de masculi. Ouăle infectate care au fost fertilizate cu fecale sunt găsite pe sol și devin infecțioase în 5-10 zile. Ele pot supraviețui pe sol până la 17 luni. Infecția poate fi transmisă prin alimente contaminate și pe cale fecală/orală.

După ce au fost ingerate, ouăle eclozează și se deplasează prin peretele intestinal în circulația limfatică și sanguină pentru a ajunge în plămâni sub formă de larvă. Ciclul poate duce la pneumonie și eozinofilie și durează 1-2 luni.

A doua etapă a mișcării limfatice implică expectorația și reinfectarea. Larvele care s-au întors acasă, în intestin, se vor maturiza acolo, vor depune ouă și apoi vor fi eliminate prin scaun sau prin gură. Produsele digestive ale gazdei sunt cele pe care le consumă larvele de viermi limbrici adulți. Viermii nu se înmulțesc în gazdă și pot trăi până la doi ani. Este necesară reinfectarea cu ouă din sol pentru a se asigura că infecția nu persistă.

Diagnostic și simptome

Simptomele inițiale în timpul migrației respiratorii în limbric includ:

- respirație șuierătoare, tuse - Expectorație de spută care conține sânge și larve - amețeli, tahipnee, urticarie - dureri toracice - pneumonie, febră.

Următoarele simptome pot fi cauzate de:

- balonare, dureri abdominale Anorexie, pierdere în greutate - Eliminarea viermilor prin vărsături sau prin nas - Eliminarea ouălor și a viermilor prin scaun - greață și vărsături - amețeli, iritabilitate - diaree intermitentă.

Diagnostic:

Diagnosticul de laborator se bazează pe detectarea ouălor în scaun prin inspecție coproparazitologică și, rareori, pe vizualizarea directă a migrației larvarelor în spută. Prezența viermilor adulți poate fi determinată prin ultrasunete și tomografie computerizată. 40% din cazuri pot avea ca rezultat examinări negative ale scaunelor, deoarece nu au fost eliminate ouăle în timpul migrației sau maturizării. Eozinofilia poate fi detectată în analizele de sânge în timpul etapei de migrație. Colangiopancreatografia este o procedură de diagnostic și tratament pentru obstrucția căilor biliare.

Evitați contactul cu solul, fecalele animale sau umane Evitați îngrășămintele naturale Igiena corespunzătoare a furajelor și a alimentelor

Din cauza riscului crescut de pneumonită, nu se recomandă terapia medicamentoasă pentru faza de migrare pulmonară. Corticosteroizii și terapia bronhodilatatoare pot fi utilizate pentru ameliorarea simptomelor. Antihelminticele reprezintă terapia medicamentoasă pentru limbrică Utilizări

Albendazolul nu este recomandat femeilor însărcinate; limbricii pot fi asociați cu oxiuri. Albendazolul este tratamentul standard. În obstacolele virmiculare trebuie evitate vermifugele paliative: pirantel, piperazină și ivermectină - suplimente de vitamina A - Nitazoxanida - Acest medicament este utilizat în principal pentru a trata infecția cu protozoare, cu o eficacitate de 89% în ascaridioză Tratamentul cu albendazol durează 1-3 zile. Medicamentul este foarte eficient și are puține efecte secundare. Dacă infecția persistă, pot fi necesare examinări suplimentare ale scaunelor în decurs de 1-2 săptămâni. Terapia medicamentoasă poate fi utilizată doar pentru a distruge viermii adulți. În cazul în care pacientul se află într-o regiune endemică, este posibil ca larvele să nu răspundă la tratament. În zonele endemice, reinfecția apare la 80% până la 80% dintre pacienți în termen de șase luni.

Related articles

27 April 2022
Hemoroizi