23 April 2022

Ce este stresul oxidativ?

Ce este stresul oxidativ?

Antioxidanții sunt molecule care se găsesc în mod natural în alimente și băuturi și care previn radicalii liberi. Printre exemple se numără vitamina C și E, carotenoidele, flavonoidele, taninurile și cerealele integrale. Acești compuși pot fi găsiți în multe fructe, legume, nuci, semințe și cacao. De asemenea, este util să consumați alimente bogate în antioxidanți și fenoli, inclusiv ceai, cacao și avocado. Multe persoane cu această afecțiune suferă, de asemenea, de efectele stresului oxidativ.

Deși stresul oxidativ este considerat în general ca fiind dăunător pentru sănătatea generală, acesta are unele proprietăți utile. Pe lângă faptul că provoacă daune celulare, poate juca un rol în dezvoltarea anumitor boli. Cercetătorii pot determina dacă radicalii liberi sunt legați de anumite boli prin măsurarea nivelului acestora. În plus, indivizii pot prezenta un risc crescut de boli sau afecțiuni în funcție de constituția lor genetică. În plus, stresul oxidativ poate provoca deteriorarea ADN-ului, descompunerea țesutului celular și promovarea inflamației. Simptomele stresului oxidativ pot varia de la o erupție cutanată până la boli pe viață.

Stresul oxidativ cronic dăunează proteinelor, ADN-ului și celulelor din organism. În plus, poate declanșa inflamații cronice. Infecțiile și leziunile declanșează răspunsul imunitar al organismului, care declanșează eliberarea de radicali liberi. Ca parte a răspunsului imunitar, celulele imune numite macrofage produc radicali liberi, care deteriorează celulele sănătoase. În mod normal, inflamația se rezolvă de la sine, dar stresul oxidativ poate declanșa un răspuns inflamator care produce mai mulți radicali liberi.

stres oxidativ

Stresul oxidativ poate rezulta dintr-o varietate de factori, cum ar fi excesul de grăsime din organism. Celulele de grăsime în exces produc, de asemenea, substanțe inflamatorii și determină creșterea activității celulelor imunitare. De-a lungul timpului, stresul oxidativ poate duce la boli precum cancerul, bolile de inimă și diabetul. Vestea bună este că puteți contracara efectele negative ale stresului oxidativ prin intermediul dietei. Există mai multe alimente bogate în antioxidanți care vă pot ajuta organismul să lupte împotriva radicalilor liberi.

Cunoașterea din ce în ce mai bine a reacțiilor redox celulare ne poate ajuta să creăm noi antioxidanți care să vizeze anumite zone subcelulare. Mai mult, putem dezvolta tratamente farmacologice pentru a aborda efectele stresului oxidativ. Acestea sunt doar începutul. O mai bună înțelegere a reacțiilor redox celulare ne va ajuta să concepem terapii mai bune pentru tratarea bolilor cardiovasculare. Dacă putem dezvolta noi tratamente pentru a atenua stresul oxidativ, ne putem aștepta să vedem o reducere a deceselor cardiovasculare și, în multe cazuri, chiar o reducere a severității bolii.

Cercetările privind stresul oxidativ devin din ce în ce mai clare. Acesta este un factor important în bolile cardiovasculare, iar cercetătorii au ajuns la concluzia că producția excesivă de specii reactive de oxigen (ROS) contribuie la dezvoltarea hipertensiunii. Producția de ROS este responsabilă de modularea sistemului vasomotor, inclusiv de inducerea vasocontracției prin vasoconstrictoare. Creșterea stresului oxidativ este, de asemenea, asociată cu niveluri crescute de oxid nitric.

Related articles