30 April 2022

Ce este dieta ketogenică?

Ce este dieta ketogenică?

Această dietă se concentrează pe creșterea aportului de grăsimi, pe scăderea aportului de carbohidrați și pe controlul aportului de proteine. Dieta ketogenică încurajează organismul să ardă mai multe grăsimi decât carbohidrați. Această dietă urmărește să reproducă schimbările metabolice care au avut loc în timpul postului negru pentru a obține efectele benefice. Organismul va folosi grăsimile pentru a obține energie atunci când nivelul carbohidraților este scăzut. Această etapă, cunoscută din punct de vedere medical sub numele de "cetoză", este marcată de formarea corpului cetonic și de arderea acizilor grași. Nu este o substanță nocivă și nici o boală, ci este o stare bună pentru organism. Cetonele sunt, de fapt, primul combustibil pe care îl folosim.

Toți bebelușii se află în cetoză imediat după naștere, deoarece mănâncă lapte bogat în grăsimi de la mama lor. Nou-născutul nu primește carbohidrați, așa că folosește cetoza pentru a produce energie. Corpul bebelușului va trece la glucoză doar atunci când în alimentație se adaugă alimente solide. Cercetările sugerează că cetonele sunt principala sursă de energie a organismului. Acestea stimulează funcția cerebrală, inima și cortexul suprarenale mai bine decât glucoza, potrivit studiilor.

Ce este dieta ketogenică?

Povestea dietei ketogenice

Dieta ketogenică a fost dezvoltată în 1921 pentru a trata epilepsia la copii. Interesul publicului a scăzut odată cu introducerea medicamentelor anticonvulsivante pentru tratarea crizelor de epilepsie. Cu toate acestea, în 1996, a fost realizat un studiu cuprinzător în mai multe centre de cercetare simultan. Acest lucru a marcat o revigorare a interesului în acest domeniu. Studiul a fost sponsorizat de Fundația Charlie, un cunoscut producător de la Hollywood, Jim Abrahams. Abrahams a reușit să controleze cu succes crizele de epilepsie ale lui Charlie folosind dieta ketogenică.
Pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la beneficiile incredibile ale dietei pentru copiii cu epilepsie, el a produs și un film bazat pe viața lui, cu Meryl Steep. Fundația Charlie a ajutat 75 de centre de epilepsie din 45 de țări să adopte această dietă. Studiul a fost sponsorizat de Universitatea din California, Berkeley. Acesta a permis examinarea potențialului terapeutic al dietei ketogenice în numeroase afecțiuni neurologice, inclusiv autism, demență, boala Parkinson, tumori cerebrale, traume neurologice, tulburări de somn, migrene și tulburări de somn.

Related articles