27 April 2022

Hemoroizi

Hemoroizi

Hemoroizii sunt o problemă foarte frecventă în practica medicală. Aceștia sunt vene dilatate care sunt situate în peretele dintre rect sau anus. Ei se aseamănă cu pernele vasculare (saci plini de sânge). Dilatarea anormală este similară cu varicele sau venele membrelor inferioare. Aceste vene devin vizibile din exterior și sângerează chiar și în cazul unor traumatisme minore cauzate de creșterea consistenței materiilor fecale. Ele sunt foarte frecvente în timpul sarcinii, mai ales în ultimul trimestru.

heomorizi

Cauze

Principala cauză a hemoroizilor, care este de obicei genetică, este o scădere a rezistenței pereților venelor, ceea ce determină dilatarea venelor sub influența anumitor factori.

Factori favorizanți

Iată câțiva dintre factorii care pot duce la apariția hemoroizilor:

  • Constipația
  • Statul prelungit în șezut (persoane care petrec mult timp la birou, șoferi etc.).
  • Obezitatea
  • Sarcina

Consumul de alcool sau de alimente picante

Simptome

  • Sângerare în anus - Acesta este cel mai frecvent simptom care duce la vizitarea medicului de către un pacient. Pacientul observă sânge pe scaun sau pe hârtia igienică. Sângele este, de obicei, de culoare roșu aprins și NU se amestecă cu scaunul sau cu vasul de toaletă.
  • Durerea - Deși nu este cea mai frecventă manifestare a bolilor hemoroidale, poate fi un semn al unei complicații reduse. Este vorba de tromboza hemoroidală (înfundarea sângelui în venele hemoroidale care provoacă durere umflături locale din cauza unei inflamații severe). Este mai frecventă în cazul hemoroizilor externi după constipație, diaree și efort fizic intens.
  • Mâncărime anală (prurit), însoțită de secreții anale care pătează lenjeria intimă și o senzație neplăcută din cauza presiunii anale.
  • Umflături - proeminențe în zona rectală care pot provoca disconfort atunci când stați jos.

Tipuri de hemoroizi

Există mai multe tipuri de hemoroizi:

  • Hemoroizi interni: Se găsesc în rect, chiar deasupra limitei dintre rect (joncțiunea anorectală) și anus (rect). Sunt adesea responsabili de sângerări.
  • Hemoroizi externi: Acestea sunt situate în exterior, inferior joncțiunii anorectale, aproape de orificiul anal și sub tegument. Ele sunt diferite de pliurile tegumentare sau de marțișoare.
  • Micsti - Hemoroizi interni care sunt mai avansați decât cei care se găsesc în hemoroizii externi.
  • Prolapsați (care ies dincolo de anus): Acestea sunt stadii avansate ale hemoroizilor. Aceștia pot reveni (scad spontan) sau trebuie reintroduși.

Complicații

Hemoroizii cauzează rareori complicații. Acestea includ:

  • Anemie. Anemia poate fi cauzată de pierderea cronică de sânge.
  • Strangularea la nivelul hemoroizilor. Hemoroizii se pot "strangula" dacă alimentarea cu sânge a unui hemoroid intern a fost tăiată. Acest lucru poate provoca dureri puternice.

Diagnostic

O evaluare amănunțită de către un medic cu experiență în intervenții chirurgicale colorectale sau un proctolog, inclusiv un istoric detaliat al stării fiecărui pacient:

  • Examinare rectală digitală: Medicul va examina zona afectată prin introducerea cu atenție a degetelor înmănușate și lubrifiate în anusul pacientului. Aceasta este urmată de anuscopie, care permite vizualizarea directă atât a rectului inferior, cât și a canalului anal.
  • Pentru a exclude alte cauze de sângerare, întregul colon trebuie examinat cu ajutorul unui endoscop flexibil (telescop flexibil). Alternativ, ar trebui efectuată o tomografie computerizată de tip special numită colonoscopie virtuală (colo-CT). Aceste proceduri pot exclude alte afecțiuni patologice grave care pot cauza sângerări, cum ar fi cancerul de colon sau polipii.

Tratament

Asigurați un tranzit normal (consistență normală a scaunelor) cu o dietă bogată în fibre, fără alcool și consumând cel puțin 2 litri de lichide pe persoană. Toți aceștia sunt factori care pot ameliora simptomele, mai ales sângerările, și mai ales în cazul în care aveți hemoroizi de gradul 1-2. - Băile calde după fiecare scaun sunt importante, precum și măsurile de igienă locală.

Medicamente

Medicul vă poate recomanda creme, unguente sau supozitoare dacă hemoroizii provoacă un disconfort ușor. Aceste produse conțin hidrocortizon și compuși de lidocaină care ameliorează temporar durerea și mâncărimea. Tratamentul medicamentos cu ajutorul compușilor venotrofi (Ginkorfort și Detralex, Revadas, Venoruton, Tarosins, Vitamina C etc. O oarecare ameliorare poate fi posibilă.

Tromboscopia hemoroizilor externi

Se poate face o incizie simplă pentru a îndepărta un cheag care s-a format într-un hemoroid extern. Procedura este mai eficientă atunci când este efectuată în termen de 72 de ore de la apariția cheagului.

Stilul de viață și dieta

Câteva măsuri simple vă pot ajuta să vă îmbunătățiți simptomele hemoroizilor.

  • Consumați alimente bogate în fibre, cum ar fi fructele, legumele și cerealele integrale. Cremele și supozitoarele cu hidrocortizon pot fi aplicate pe piele.
  • Băile de sete de 10-15 minute, de 2-3 ori pe zi, sunt, de asemenea, benefice
  • Păstrați curată zona din jurul zonei anale. Evitați să folosiți șervețele umede care conțin alcool sau parfum. Nu trebuie folosită hârtie igienică, ci doar șervețele umede speciale. Se pot folosi comprese reci în regiunea anală
  • Luați analgezice. Aceste măsuri vor face ca simptomele hemoroizilor să dispară în mai puțin de o săptămână. Dacă nu observați nicio ameliorare sau sângerări severe, consultați un medic.

Prevenție

Un scaun moale este cel mai bun mod de a preveni hemoroizii. Acestea sunt câteva sfaturi pentru a preveni hemoroizii.

  • Consumați alimente bogate în fibre, cum ar fi legumele, fructele și cerealele integrale.
  • Consumați multe lichide. Zilnic, beți 6-8 pahare de apă și alte lichide (nu lichior). Întrebați medicul dumneavoastră dacă aveți voie să luați suplimente de fibre. Mulți oameni nu respectă aportul zilnic recomandat de fibre, care este de 25 g pentru femei și 38 pentru bărbați. Suplimentele pot fi adăugate la aportul dumneavoastră de fibre. Ar trebui să beți suficientă apă pentru a evita constipația. Nu forțați vezica urinară în timp ce folosiți toaleta. Acest lucru poate provoca o presiune crescută asupra venelor din zona rectală inferioară. Dacă simțiți nevoia să mergeți la toaletă, nu întârziați. Fiți activ. Mișcarea previne constipația, iar presiunea venelor poate apărea atunci când stați jos pentru perioade lungi de timp. Evitați să stați jos pentru perioade prelungite de timp.

Related articles