22 April 2022

Trauma și tulburarea de stres post-traumatic (PTSD)

Trauma

Toată lumea are experiențe dureroase sau supărătoare. Aceste experiențe pot fi mai mult decât doar supărătoare. Există o distincție între evenimentele care sunt dureroase temporar și cele care sunt traumatice. Trauma se referă la orice eveniment pe care o persoană îl percepe ca fiind dăunător sau amenințător și care are un efect de durată asupra bunăstării sale. Potrivit Centrului Național pentru PTSD, aproximativ 60% dintre bărbați și 50% în cazul femeilor au experimentat un eveniment traumatic în viața lor.

Trauma poate proveni din mai multe surse, inclusiv abuz, război, crime și dezastre naturale. Aceste traume pot provoca reacții emoționale și fizice care pot dura ani de zile. Trauma poate avea un impact negativ asupra relațiilor, muncii, sănătății și perspectivelor dumneavoastră.

Persoane diferite experimentează evenimente diferite. Experiența unei persoane cu privire la un eveniment traumatic poate să nu fie la fel pentru o altă persoană.

stres post traumatic

Tulburare de stres posttraumatică (PTSD)

Unele persoane pot dezvolta PTSD după ce au suferit o traumă. Potrivit Centrului Național pentru PTSD, 7-8% dintre oameni vor dezvolta PTSD în timpul vieții lor. Această cifră este mai mică decât numărul celor care au suferit o traumă 1. Nu se știe de ce unii oameni dezvoltă PTSD, în timp ce alții nu.

Simptomele apar de obicei în termen de trei luni de la traumă, deși pot să nu apară timp de câteva luni sau ani. Există patru simptome principale care pot fi observate la persoanele cu PTSD. Acestea sunt reexperiența (sau evitarea), hiperactivitatea (sau hiperagitația) și o schimbare a dispoziției sau a gândurilor.
S-ar putea să nu fie toate la fel pentru toată lumea, dar este important să le aveți pe toate timp de cel puțin o lună pentru a primi un diagnostic oficial.

Mulți oameni se gândesc la traume sau la PTSD atunci când se gândesc la luptele militare. Peste 14% dintre soldații care au fost implicați în operațiuni de luptă în Irak și 9% dintre cei care au mers în Afganistan pentru serviciul militar au raportat simptome de PTSD. Vizitați pagina noastră dedicată veteranilor pentru mai multe informații despre serviciile specifice disponibile pentru veterani.

PTSD poate fi adesea însoțit de anxietate, abuz de substanțe și depresie. Din fericire, chiar dacă trauma are efecte de lungă durată sau dacă se dezvoltă PTSD, există modalități prin care oamenii pot gestiona consecințele traumei pentru a trăi o viață împlinită și plină de sens. Printre acestea se numără psihoterapia specifică axată pe traume, medicația și sprijinul de grup.

Îngrijirea informată de traume

Tratamentul informat de traume este o abordare centrată pe persoană pentru a înțelege, recunoaște și răspunde la toate tipurile de traume. Este vorba despre vindecare și siguranță pentru fiecare individ, precum și despre siguranță psihologică și fizică. Îngrijirea informată de traume îi ajută pe oameni să se simtă împuterniciți și să aibă control asupra vieții lor și previne re-traumatizarea. Această abordare se bazează pe umilință și echitate culturală. O lentilă informată de traume promovează empatia, compasiunea și sprijinul semnificativ.

 

Related articles